La murtra de Barichara



La murtra , és un arbust de flor blanca i olorosa que dona un fruit petit, de color fosc que pot variar entre el morat i fins el negre. Aquests arbust creix a molts indrets del món, a l’època de Jesús també creixia a les faldes de les muntanyes palestines i al mont de les oliveres. En castellà se’n diu “arrayán”, les seves fulles són oloroses i perennes i les flors blanques i perfumades serveixen per a fer essències, dels fruits se’n fa melmelada (molt valuosa) i licors.
A la Bíblia, la murtra significa la generositat de Déu i per a Zacarías la pau i també té el sentit de festa quan es menciona per a construir cabanes per les festes dels jueus.

Sant Jeroni de la Murtra, l’antic monestir que hi ha a Badalona (Espanya), a mig camí cap a Santa Coloma per la Serralada de Marina, es diu així perquè tenia un bosc de murtres al seu claustre, encara en queda una que és la senyora del jardí. L’espai “murtrà”, s’ha caracteritzat els darrers trenta anys per acollir persones que busquen fer silenci, espais de pau i retrobament amb el sentit de la vida i la transcendència. Aquesta acollida ha estat tan fructífera que les “murtres”, o cases per a que la gent faci silenci, s’han escampat arreu del món.

A Colòmbia, n’hi ha dues, una a prop de Bogotà, la porta Nubia Isaza, una colombiana que ha arreglat una petita casa de camp per a aquest afer.  L’espai es generós en ocells, papallones, flors exòtiques i un exquisit clima. També hi han cafetals i plàtans, l’objectiu: fer silenci! Està a una hora de la gran ciutat, però veritablement t’oblides del soroll. Pots anar i tornar en el dia, però si et quedes a dormir no hi ha color!

L’altre murtra a Colòmbia es a Barichara, a la província de Santander, zona mès humida, a cinc hores per terra de Bogotà travessant paratges d’una bellesa verda i humida plàcida, amb vida de camp i petites finques treballades que donen café, plàtan, flors i molts altres fruits. Tot i que al 1714 ja hi vivien algunes famílies, va ser al 1741 quan es va fundar el poble colombià de Barichara, construït a l’estil colonial, amb cases amb patis interiors i sostres de teula vermella, avui es conserva i es cuida amb molt potencial turístic. Molt a prop i es la murtra Bellavista del Silencio, a la finca de Santa Rita, on Mauricio Chinchilla i Anna Bundó (matrimoni colombià i catalana) amb molt bon gust han recuperat una casa camperola, cultiven un café exquisit i tenen espai per a que qui desitgi anar a fons en el silenci ho pugui disfrutar.

Val la pena conèixer aquests espais!!.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Abrazo de cabezas blancas

Quant més lleugers, més felicos

La lección de Don Isidro