La Protectora de la Infancia

De camí a la Cordillera de los Andes, peró avui completament inmersa dins el Gran Santiago, hi ha les instalacions de La Protectora de la Infancia, institució de beneficencia creada al 1894 per a acollir nens i nenes que van quedar orfes després de la Guerra del Pacífic, o Guerra del Salitre, conflicte que entre 1879 i 1883 va enfrontar a Xile contra Bolivia i Perú. Va transcórrer a l’oceá Pacífic, el desert d’Atacama i les valles i aserralades del Perú i va ser cruenta, dramática i amb moltes morts.

Les families fundadores de La Protectora de la Infancia es van inspirar en la Encíclica “Rerum Novarum” i la seva crida a realitzar una acció social transformadora. La primera acció va ser fer-se cárreg de les necesitats básiques de sostre, aliment i abric per a 30 infants a una casona del Centre de Santiago. L’any 1936, amb l’objecte d’integrar les nenes i els nens al desenvolupament agrícola, el directori va comprar el “Fundo Las Nieves” un terreny immens a Puente Alto. Van construir unes magnifiques instalacions i en un entorn de vinyes. Actualment en aquest espai La Protectora hi te 54 programes, socials i educatius, a més que está present a altres regions de Xile.  

Han passat 120 anys i La Protectora ha anat actualitzant-se i adaptant-se. L’acollida a nens orfes actualment és un tema menor, tot i que segueix recollint nens i nenes que no ténen pares i els busca adopció, peró avui te escoles per a nens i nenes que viuen amb les seves families i treballa també amb adults que necesiten habilitar-se per a la inserció social.


La Protectora de la Infancia, per a adaptar-se als temps, avui s’anomena La Protectora. El Fundo Las Nieves ha quedat immers dins la Gran ciutat, peró ells segueixen mantinguent un enorme espai verd, per a que els nens tinguin d’entorn un parc. Celebren la seva festa el 5 d’agost, dia de la Mare de Déu de les Neus, que es, a prop de la Cordillera, la que segurament els protegía dels intensos i nevats hiverns i actualment segueix amparant-los, perque La Protectora, és La Mare de Déu. El directori de La Protectora i les aproximadament 1000 persones que hi treballen prou que ho saben.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Resistencia y re-existencia

¿Qué lenguaje para hablar de Dios?, simbología de la trascendencia