La Protectora de la Infancia

De camí a la Cordillera de los Andes, peró avui completament inmersa dins el Gran Santiago, hi ha les instalacions de La Protectora de la Infancia, institució de beneficencia creada al 1894 per a acollir nens i nenes que van quedar orfes després de la Guerra del Pacífic, o Guerra del Salitre, conflicte que entre 1879 i 1883 va enfrontar a Xile contra Bolivia i Perú. Va transcórrer a l’oceá Pacífic, el desert d’Atacama i les valles i aserralades del Perú i va ser cruenta, dramática i amb moltes morts.

Les families fundadores de La Protectora de la Infancia es van inspirar en la Encíclica “Rerum Novarum” i la seva crida a realitzar una acció social transformadora. La primera acció va ser fer-se cárreg de les necesitats básiques de sostre, aliment i abric per a 30 infants a una casona del Centre de Santiago. L’any 1936, amb l’objecte d’integrar les nenes i els nens al desenvolupament agrícola, el directori va comprar el “Fundo Las Nieves” un terreny immens a Puente Alto. Van construir unes magnifiques instalacions i en un entorn de vinyes. Actualment en aquest espai La Protectora hi te 54 programes, socials i educatius, a més que está present a altres regions de Xile.  

Han passat 120 anys i La Protectora ha anat actualitzant-se i adaptant-se. L’acollida a nens orfes actualment és un tema menor, tot i que segueix recollint nens i nenes que no ténen pares i els busca adopció, peró avui te escoles per a nens i nenes que viuen amb les seves families i treballa també amb adults que necesiten habilitar-se per a la inserció social.


La Protectora de la Infancia, per a adaptar-se als temps, avui s’anomena La Protectora. El Fundo Las Nieves ha quedat immers dins la Gran ciutat, peró ells segueixen mantinguent un enorme espai verd, per a que els nens tinguin d’entorn un parc. Celebren la seva festa el 5 d’agost, dia de la Mare de Déu de les Neus, que es, a prop de la Cordillera, la que segurament els protegía dels intensos i nevats hiverns i actualment segueix amparant-los, perque La Protectora, és La Mare de Déu. El directori de La Protectora i les aproximadament 1000 persones que hi treballen prou que ho saben.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Abrazo de cabezas blancas

La lección de Don Isidro

Quant més lleugers, més felicos