Factor c, economia solidaria, no periferia econòmica


Compartir, comunitat, companyia, comunió, col.laboració, cooperació, coordinació i altres paraules que comencen amb la lletra "C" son el nucli de la denominació factor "C" que l'economista  xilè Luis Razeto fa servir per a parlar de l'economia solidaria. Ell explica que donant una xerrada sobre aquest tema, fa molts anys a Veneçuela, un home de llarga trajectòria en l'acció social va dir que hauria de ser amb "C" majúscula de Crist, per tant es factor C (amb majúscula).

"Sempre han existit formes de consum comunitari i sempre les persones s'han associat per a fer empreses que els interessen i que gestionen grupalment", diu Razeto. La economia no es el mateix que els diners, els diners són una part d'ella i no necessàriament la més important. És interessant ajudar-se, aconseguir projectes junts, comprar junts, buscar formes de gestionar comunitariament. Fa anys a Xile es feia el "comprando juntos" grups organitzats per a comprar al major i abaratir costos, un sistema que requeria organitzar-se i que amb el temps va anar perdent-se i va anar guanyant espai L'individualisme.

L'Evangeli parla de la multiplicació dels pans i els peixos, un miracle que succeeix quan posem tot en comú. 

Les persones no som soles, en algun moment de la història ens ho hem empassat, però ens hem equivocat, necessitem als altres, no ens cal molt del que consumim i es necessari aprendre novament a ser més comunitaris i més ecològics.

La economia solidaria és genuïna i humana, està a la base de la comunitat. En un moment històric on gran part de la humanitat està oprimida per deutes i crèdits, cal la reflexió sobre si volem seguir visquent oprimits pels diners.

Totes les persones ténen dignitat, un sistema que fa diferències i valida formes d'exclusió és un sistema que destrueix a la persona. Convidem-nos a fer comunitat i a compartir els bens!

Comentarios

Entradas populares de este blog

Abrazo de cabezas blancas

La lección de Don Isidro

Quant més lleugers, més felicos